21.2.06

Μπόρις Μιχαήλοφ, Άτιτλο, (τέλη δεκαετίας 60)

{φωτό και κείμενο αφιερωμένα σ' αυτούς που μιλάνε για μια κοπέλα σα να είναι γόπα τσιγάρου. σε όσους δείρανε μια γυναίκα. στα αγοράκια που με το ένα χέρι γράφουν σεξιστικές αηδίες στα blogs τους και με το άλλο μαλακίζονται. στους ομοφυλόφιλους που 'κρύβουν' τις νευρώσεις τους με μισογυνισμό. σε όλους όσους δεν μπορούν να αγαπήσουν-σεβαστούν μια γυναίκα }


"επιτρέπεται να βλέπεις κάποια πράγματα αλλά δεν σου επιτρέπεται να τα φωτογραφίζεις" προειδοποίησαν οι ανδρες της kgb τον μιχαήλοφ όταν ανακάλυψαν μια σειρά γυμνών φωτογραφιών της γυναίκας του. η συγκεκριμένη φωτογραφία ξεπερνάει τα εσκαμμένα όχι μόνο της σοβιετικής λογοκρισίας. απεικονίζει δύο ταμπού: τη γύμνια αλλά και το κατούρημα -πουθενά απεικονίσιμο, παρα μόνο στη hard core πορνογραφία.

το γυναικείο σώμα σε χαλάρωση και εκτός πεδίου μαθημένης κοινωνικής συμπεριφοράς, αναδεικνύεται ζωογόνο και φυσικό. εκεί ξεπηδάει ο οπτικός αιφνιδιασμός και η ήπια αντισυμβατικότητα του θέματος. η φωτογραφία με συγκινεί όμως πιο πολύ γιατί κατακλύζεται απο μια άχρονη, φαινομενικά απεριόριστη ξεγνοιασιά που ακυρώνει ολοκληρωτικά πιστεύω κάθε ντροπή. δε βλέπω όμως ούτε ερωτισμό. αυτό που βλέπω είναι φως, χαμόγελα, φυσικότητα, ένα απόγευμα με μια φίλη,διάθεση για παιχνίδι.

με λίγα λόγια, η ελευθερία μας να γευθούμε τη χαρά της ζωής.



Ο Μπόρις Μιχαήλοφ γεννήθηκε το 1936 στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Ζεί και εργάζεται εκεί, με διαλείμματα στο Βερολίνο.

15 comments:

J95 said...

Ανώνυμος, άτιτλο, 2002:
"Δε μας χέζεις κι εσύ Καραγκιόζη;"

amvro said...

σε ενόχλησε κάτι?

newManifesto said...

τι είναι μισογυνισμός?

j95 ???? what seems to be the problem?

amvro said...

μισογυνισμός=μίσος για τις γυναίκες.

συναντάτε σε θλιβερή μειοψηφία ομοφυλοφίλων, ορισμένοι απο τους οποίους αυτοαποκαλούνται και ’απελευθερωμένοι’. άλλοι απο τους παραπάνω, απλώς φοράνε όλο το χρόνο σαμπώ.

George said...

Αμβρόσιε, μερικοί φορούν και trendy κοστουμάκια. Εξαιρετικό post.

amvro said...

σε ευχαριστώ γιώργο μου. αυτούς με τα κουστουμάκια δεν τους έχω προλάβει , θα πρέπει να είναι πολύ μεταλαξουά μισογύνηδες (!)

newManifesto said...

α και εγώ νόμιζα πως οι μισογύνηδες είναι μισοί γυναίκες

amvro said...

τι αφελής που σου απάντησα. ας είναι όμως παίζεις με τις λέξεις αλλά 9 στις 10 με νόημα...nice

Κey Em said...

Όσο ποσοστό ανδρών "μιλάει για μια κοπέλα σα να είναι γόπα τσιγάρου", άλλο τόσο ποσοστό γυναικών μιλάει για τους άνδρες σαν να είναι το κάρο που θα τις οδηγήσει λευκοντυνένες για να κάνουν το σώου τους και να ζήσουν τo happy end της Αλίκης στο Ναυτικό (για παρακάτω who gives a shit.) Και όσα αγοράκια γράφουν "σεξιστικές αηδίες στα blogs" άλλα τόσα κοριτσάκια τους δικαιώνουν γυαλίζοντας επί 24/ώρου τα σεξιστικά τους όπλα.

Όσο γι αυτούς που δέρνουν, μέχρι σήμερα δεν συνάντησα γυναίκα που να τις έφαγε από την σχέση της, χωρίς να το "θέλει". Άλλωστε με την ίδια αναλγησία και χυδαιότητα που κάποιοι άνδρες χρησιμοποιούν τη δύναμη της παλάμης τους, με άλλη τόση κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν τον ψυχολογικό εκβιασμό και καταφεύγουν σε λυσιστρατικές πρακτικές. Ο καθένας με τα όπλα του.

Νομίζω πως δεν είναι θέμα φύλου Αμβρόσιε, ούτε θεωριών. Πολύ δε περισσότερο "κρυμμένων νευρώσεων" όπως εμπαθώς υποστηρίζουν πολλοί ομοφοβικοί. Ο φεμινισμός δεν είναι μπούσουλας - ή δεν πρέπει να γίνεται - για τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι συνδικαλιστικό εργαλείο για διεκδίκηση εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων.

(μετά ανακάλυψαν την χρησιμότητα του κάτι ανοργασμικές και κάτι ανοργασμικοί επαγγελματίες και η λέξη κακόπαθε, όπως και τόσες άλλες.)

Κey Em said...

Και για να μην είμαι εντελώς εκτός θέματος, γεγονός είναι πως δεν θα έκανα τον κόπο να κατεβώ ως τις κολωνακιώτικες γκαλερί για να δω έργα του Μιχαήλοβ. Μπορώ να τα δω live σε άσυλα και νοσοκομεία, σε γκέτος, στην Ομόνοια, και στον καθρέφτη μου.

amvro said...

δηλαδή γιδασπαρθαγγεχάλ εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει ένα ίσα κατανεμημένο "όσο οι μέν,... τόσο και οι άλλες".
i doubt it. περισσότερο πιστεύω ότι μιλάμε με διαχείριση μιας κάποιας εξουσίας στην πρώτη περίπτωση και με εσωτερίκευσης αυτής της εξουσίας στη δεύτερη.
συμφωνώ ωστόσο με τα points που έκανες στο τέλος (και με αηδιάζει με συνέπεια η σεξιστική γλώσσα)

o j95 ακόμα δεν απάντησε, που χάθηκε αυτό το παιδί?

amvro said...

κι αν είσαι εντός θέματος....

Κey Em said...

Νομίζω ότι ο j95 αργεί γιατί τον έχω αποπροσανατολίσει με την παρέμβασή μου. Ίσως δεν απαντήσει στην απορία σου και, απ' ό,τι τον κόβω, δεν αποκλείεται να σου γράψει ότι "μόνο γυναίκες την ακούν τόσο πολύ με το ότι είναι γυναίκες. Και μάλιστα μόνο οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως μη φεμινίστριες". Και ότι "προ φεμινισμού ήταν διακοσμητικές ιέρειες ή άβουλα ρομαντικά ροδοπέταλα"...

northaura said...

εξαιρετικής αισθητικής και υποβλητικότατο ποστ, απ΄αυτά που δουλεύουν για ώρα μέσα σου-τα σέβη μου.
κι αν μου επιτρέπεται να το γειώσω λίγο καταθέτοντας τη γνώμη μου για τα ταμπού, μου θύμησε μια φωτο που έχω κάπου καταχωνιασμένη με τον υπογράφοντα να κατουράει περήφανα&σχεδόν ηδονικά τους βασιλικούς κήπους του Μονακό&τον μπράβο παραδίπλα να αγοράζει αγρό :-)

amvro said...

κοίτα να δεις τι συμβαίνει στο Μονακό :)να τη δούμε τη φωτό at some point

(thnx for commenting)

conditionhumaine@gmail.com