16.5.06

όπως μόνο η βασίλισσα του ισραήλ μπορούσε : dana international (1998) diva


όταν η επιτροπή επέλεξε τη dana international για να εκπροσωπήσει το ισραήλ στο διαγωνισμό της eurovision, το μόνο που ήθελαν ήταν η επιστροφή στις επιτυχίες της δεκαετίας του 70. στην πραγματικότητα, μόλις άνοιγε μια αντιπαράθεση για την ταυτότητα της ισραηλινής κοινωνίας. μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο κοσμικό και το θρησκευτικό ισραήλ, που όσο πλησίαζε ο διαγωνισμός οξυνόταν και τράβηξε το διεθνές ενδιαφέρον.


η βραδυά στο birmingham ήταν η μοναδική φορά που είχα αγωνία σε τελικό της eurovision. την έφθειρε η φασαρία γύρω απο το όνομά της? μήπως ήταν πολύ έξω απο τα συνηθισμένα και καταδικασμένη να χάσει? η παρουσίαση πήγε καλά. η dana ήτανε λίγο σφιγμένη αλλά άψογη. και ναι, εκείνο το βράδυ, έλαμπε. το φόρεμα με τα φτερά, ραμμένο για αυτήν απο τον j.p. gaultier, ’έδειχνε’ μια απόλυτη diva. και παρά την αγωνία της ψηφοφορίας, στο τέλος η diva βγήκε μπροστά, μόλις έξι βαθμούς απο το βρετανικό τραγούδι. ήταν μια νίκη ολοδική της, που όμως μοιράστηκε γενναιόδωρα. ήταν μια νίκη και για πολλούς άλλους. γιατί η dana δε ντράπηκε για τίποτα. δεν έκρυψε την ’ταπεινή’ της καταγωγή απο την υεμένη, την ιστορία της ως αγόρι, τις ρίζες της στη gay σκηνή του tel aviv, την αγάπη της για τα παιδιά στον αραβικό κόσμο που την λάτρεψαν κόντρα στις απαγορεύσεις των κυβερνήσεών τους. ακριβώς γι’ αυτό κατάφερε να προκαλέσει τη σταθερότητα ’πάγιων’ διαχωρισμών: άνδρας-γυναίκα, ετεροφυλόφιλος-ομοφυλόφιλος, sefardi εβραίος-ashkenazi εβραίος. και πιο σημαντικά, με τη δήλωσή της ότι είναι 'η βασίλισσα όλου του ισραήλ', δηλαδή όλων των κατοίκων του ισραηλινού κράτους, υπερέβη καθαρά το διαχωρισμό άραβας-εβραίος. η επιτυχία της dana έφερε στο προσκήνιο επίσης τα ζητήματα της κοινότητας που τη μεγάλωσε, δίνοντας μεγαλύτερη κοινωνική ορατότητα και πολιτική αυτοπεποίθηση στο lgbt κίνημα της χώρα της. δύο βδομάδες μετά το birmingham ένα drag show στο tel aviv παρενοχλείται απο την αστυνομία με αφορμή την ώρα λήξης. για πρώτη φορά, ο κόσμος επιτίθεται στην αστυνομία. ’δεν μας ένοιαζε πια τι θα πεί η υπόλοιπη κοινωνία’, θυμάται ένας gay ακτιβιστής. κάτι μόλις είχε αλλάξει...



να ’ σαι καλά κούκλα μου. να ανθίζεις πάντα ως το πιο όμορφο λουλούδι του ισραήλ.



15 comments:

enteka said...

να'ναι καλά, κι εσύ επίσης :)

sikia said...

Είναι τέλεια! Η μόνη χρονιά που η Γιουροβίζιον άξιξε.



Φιλάκια.

Αθήναιος said...

Δεν βαριέστε, στο Ισραήλ δεν γίνεται άλλη δουλειά από το να αμφισβητούν οι μεν τους δε στα πάντα: οι αυτόχθονες του έποικους, οι ορθόδοξοι τους αναθεωρητές, οι πολίτες τον στρατό οι... αριστερόχειρες τους δεξίοχειρες!

Η ισραηλινή κοινωνία, δεν είναι συντηρητική σε θέματα σεξ όμως είναι απόλυτα συντηρητική στα θέματα πλουτισμού κ διαχείρισης της δημόσιας εικόνας.

Believe it or not η Dana θεωρείται ως ενα πρόσωπο τα προβλήματα του οποίου είναι πολυτελείας, όταν " εδώ ο κόσμος καίγεται".

amvro said...

έντεκα κάντο δώδεκα για τη dana :)

συκιά μου,

άξιζε εκείνη τη χρονιά ναι

[ανέβασε φωτό απο starbucks!!]

αθήναιε,

νόμιζα ότι όσοι δε γνωρίζουν καλά την περιοχή είχαν την εντύπωση ότι όλα κινούνται γύρω απο τον πόλεμο , τις ειρηνευτικές διαδικασίες κτλ κτλ. πολλές φορές ξαφνιάζομαι όταν μαθαίνω πόσο φυσιολογικά είναι τα πράγματα κυρίως απο ανθρώπους που γυρνάν απο δουλειές στην ιερουσαλήμ ή τη γάζα. δεν ξέρω , δεν έχω πάει και σε πολλά θέματα μου φαίνεται ακατανόητη η όλη κατάσταση.

το άρθρο για τη dana και την πολιτική απο το οποίο πήρα πληροφορίες είναι εδώ. απο εκεί και η αφίσα που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1998 η ολλανδική διεθνής αμνηστία.

amvro said...

μόλις τσέκαρα .. τον ανέβασες τον σταρμπακίτη!!!! χαχαχα

Mirandolina said...

Αμβροζ μου σε χαίρομαι, στο χω πει;

amvro said...

εγώ να δεις πόσο απόλαυσα τον επαναπροσδιορισμό του looser :O)

Νίκος said...

Τρία «ζήτω» για τον Αμβρόσιο, τη Ντάνα και τη «Μαύρη Μπουγάδα».

amvro said...

α νικολή μου , τι ωραίο δωράκι που μας έκανες!
φαίνεται ότι η ’μαύρη μπουγάδα’ είναι το αντίστοιχο των ρόζ πάνθηρων της πορτογαλίας. πολύ ενδιαφέρον.

Mirandolina said...

Δεν ξέρω αν το έμαθες, αλλά στην "ελληνική γιορτή της ευρωβίζιον" του Σαββάτου, κατεβάζουμε ομάδα τους 12 αρχαίους θεούς, εκ των οποίων εις έκαστος τραγουδά ένα σουξέ παλαιοτέρων διοργανώσεων (λ.χ. ο Δίας το "βολάρε"). Ε, το τραγούδι της Ντάνα το τραγουδάει η (βίβα) λα ντίβα Αφροντίτα αυτοπροσώπως :-)

amvro said...

η μαμά ρωσία θα σκίσει φέτος καλή μου,

κατεβάζει έναν ανθό απο τη νότια περιφέρεια , τον dima.

συντονίσου στον πρόβατο όπου και η σχετική κουβέντα.

[β’ επιλογή Λιθουανία- άντε βγήκε και φέτος η ’γραμμή’]

Mirandolina said...

Και πολιτικώς ψηφίζω Ρωσία, μπρος στο ολότελα. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, άρα, και σε ακολουθώ!

άρχοντας Κώστας said...

γιατί β' επιλογή παρακαλώ;;;

ένα μόνο θα πω:
We are the winners of Eurovision!

(έτσι για να σκάτε)
:-Ρ

Non Private Life said...

Kαι τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Finland's Barbarian?

amvro said...

κωστή ,

δεν ήτανε καθόλου καλά τα baltics φέτος τελικά

npl,

τους λούστηκε και ο ρουβάς, [ποιά είσαι κουκλίτσα μου και μου ξινίζεις τα μούτρα επειδή κέρδισαν οι lordi] και ο ρουσόπουλος [που απο ότι διάβασα κάπου την έκανε] και το κρετινολόι των ελληναράδων που γιουχάριζε χώρες που δίναν απο έναν ως μηδέν βαθμούς στην αννούλα. χαχαχα

VIVA LORDI!